Flor ging vandaag als eerste aan de slag in de winkel, iets wat hopelijk een 2-wekelijkse gewoonte wordt. Toevallig (volgens Flor toch) werd het een vegan-soepje met een pittig kantje en 2 mogelijke extra side-dishes.
Ingrediënten soep
- 500 g wortelen, geschild en in plakjes gesneden
- 500 g rijpe tomaten, in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stuk verse gember, geraspt
- 1 theelepel currypasta (geel)
- 1 theelepel garam massala
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Lente ui voor garnering achteraf
- Een theelepel harissa voor eventueel extra pit
Bereidingswijze soep
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig, voeg dan de knoflook en de gember toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de wortelen toe aan de stoofpot en bak ze een paar minuten tot ze iets zachter worden.
- Voeg de currypasta toe aan de stoofpot en bak deze kort mee tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de tomatenblokjes toe en bak ze een paar minuten mee.
- Giet de groentebouillon in de stoofpot en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen tot de wortelen gaar zijn.
- Haal de stoofpot van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in batches in een blender tot een gladde consistentie.
- Roer de kokosmelk door de soep en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een theelepel harissa toe voor extra pit.
- Serveer de soep warm, gegarneerd met verse lente ui of geroosterde kikkererwten. Je kunt de soep ook serveren met een stukje knapperig brood met verse hummus.
Ingrediënten geroosterde kikkererwten
- 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel garam massala
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- Zout naar smaak
- Optioneel: snufje cayennepeper voor wat extra pit
Bereidingswijze geroosterde kikkererwten
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Dep de kikkererwten droog met een keukenhanddoek of wat keukenpapier. Hoe droger ze zijn, hoe knapperiger ze worden in de oven.
- Meng de droge kikkererwten in een kom met olijfolie en alle kruiden tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
- Verdeel de gekruide kikkererwten gelijkmatig over een ovenschaal.
- Bak de kikkererwten in de voorverwarmde oven gedurende 20-30 minuten, of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schud de kikkererwten halverwege de baktijd om voor gelijkmatig roosteren.
- Haal de kikkererwten uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert. Ze zullen nog knapperiger worden naarmate ze afkoelen.
Ingrediënten homemade hummus
- 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- Zout naar smaak
- Optioneel: paprikapoeder,harissa en extra olijfolie voor garnering
Bereidingswijze homemade hummus
- Doe de kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap, olijfolie, komijn en een snufje zout in een kom en zet de staafmixer er in.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, kun je wat water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de hummus en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe naar smaak. Je kan wat Harissa toevoegen als je van pit houdt.
- Schep de hummus in een kom en besprenkel met een beetje olijfolie. Strooi er eventueel wat paprikapoeder overheen voor extra smaak en kleur.
Reacties (0)
Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!